Lypsysiivilän uusi elämä

Pruuuiiii, Pruuuiii…. lypsylle! Mansikki kotiin lypsylle! Karjankutsuhuudot kaikuivat entisaikaan maaseudulla joka ilta, kun metsässä ja niityillä laiduntavat lehmät kutsuttiin navettaan iltalypsylle. Lehmät olivat hoitajilleen persoonallisia olentoja, jotka tunsivat nimensä ja vastasivat kuulleessaan tutun äänen kutsuvan niitä nimeltä.

Hiljaisessa suvi-illassa karja kuuli kutsuhuudon kilometrienkin päähän. Metsä rytisi ja tanner tömisi kun lehmät monesti juoksujalkaa saapuivat lypsylle.

Kun Niittytuvassa kuuntelet tarkasti, voit kuulla käyttöesineiden kuiskivan tarinoita menneiltä vuosikymmeniltä ja jopa vuosisadoilta.

Siivilä tai sihti oli tärkeä esine käsin lypsettäessä. Siivilällä maidosta saatiin pois roskat ja kun sen pohjalle laittoi vaikkapa sideharsoa, pienimmätkin roskat jäivät siivilään. Niittytuvassa vanhoja lypsysiivilöitä on hyödynnetty kattolamppujen kupuina. Lypsysiivilöistä tehdyissä kattolamppukuvuissa on sivuilla siivilän kahvat. Kahvattomat metallikuvut ovat separaattorin kupuja. Separaattorikin liittyy maitoon ja lypsämiseen.

Maitoseparaattorilla erotettiin kerma lypsetystä maidosta. Paksusta kermasta maatiloilla tehtiin voita.

Ensimmäinen separaattori kehitettiin Saksassa vuonna 1876, sitten Ruotsissa ja Tanskassa. Kun aiempien laitteiden patentit raukesivat, myös Suomessa alettiin valmistaa separaattoreita.

Suomessa suosituimpia separaattoreita olivat Milka ja Lacta -nimiset laitteet.

Takaisin